Advocaat Ina Brouwer wint zaak tegen Google

Advocaat Ina Brouwer wint zaak tegen Google 1920 1089 Ina Brouwer

Ina Brouwer spande begin 2019 namens een (inter)nationaal exposerende kunstenares een rechtszaak aan tegen Google nadat deze had geweigerd zoekresultaten te verwijderen naar berichten waarin de kunstenares werd beschuldigd van fraude en oplichting. Een eerder verzoek was wel ingewilligd door Google. Het leek dus een beetje op een tombola, reden om de zaak aan de rechter voor te leggen.

AVG

GoogleSinds 25 mei 2018 geldt de Algemene Gegevens Verordening (AVG) waarin de rechten van een ieder zijn versterkt om de eigen persoonsgegevens in te zien, te rectificeren en te verwijderen. De rechtszaak handelt over de uitleg van de AVG.

In 2016 organiseerde de kunstenares een aantal workshops voor internationale kunstenaars. Wegens grote liquiditeitsproblemen gingen de workshops niet door en ontstonden er conflicten over vooruitbetaald cursusgeld. Een aantal deelnemers wist het televisieprogramma ‘Opgelicht?!’ van AVROTROS te interesseren die najaar 2017 er een aflevering aan besteedde. Deze aflevering, fraude en oplichting van de kunstenares suggererend, bleef via zoekmachines als Google vindbaar, zelfs nadat de koppeling naar de uitzending was verwijderd.  Via berichten op social media bleef de verwijzing naar de uitzending en de suggestieve berichtgeving vindbaar. De kunstenares raakte zwaar beschadigd, ondanks het feit dat ze voor de beweerde fraude nooit is vervolgd, noch veroordeeld.

Rechtbank

De rechtbank Amsterdam stelt in haar uitspraak van 12 december 2019 de kunstenares nu in het gelijk en verwijst naar het beroemde Costeja arrest van het Europese Hof van Justitie, waarin is gesteld dat ‘ het privacybelang van een natuurlijk persoon in de regel prevaleert boven het belang bij informatie van de internetgebruikers en boven het economisch belang van de exploitant. Dat kan alleen anders zijn als er bijzondere redenen zijn die de inmenging in het recht op privacy rechtvaardigen’.

In dit geval, vervolgt de rechtbank, zijn er geen bijzondere redenen. De koppelingen naar social media leiden niet naar recente, serieuze nieuwspublicaties. Ze verwijzen naar berichten waarin een aankondiging van de uitzending wordt gedaan van Opgelicht?! die via de website van het televisieprogramma al lang niet meer te raadplegen is. De berichtgeving klopt niet, is niet actueel en bevat geen serieus nieuws. Onder die omstandigheden gaat het privacybelang altijd voor!

Google 

Google meende dat zelfs dan het verwijderingsverzoek niet hoefde te worden ingewilligd, want de koppelingen zouden  alleen zichtbaar zijn door  op naam  te zoeken in combinatie met zoektermen als ‘fraude’ of ‘oplichting’. En die combinatie zou niet vallen onder de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

De rechtbank Amsterdam maakt korte metten met dit verweer en stelt dat de opvatting van Google niet volgt uit het Costeja arrest. ‘Een ander oordeel zou tot een kunstmatig en niet te rechtvaardigen onderscheid tussen de gewraakte zoekresultaten leiden.’  De rechtbank veroordeelt Google dan ook tot verwijdering van alle zoekresultaten en tot betaling van de proceskosten.

De kunstenares is eindelijk bevrijd van de alsmaar voortdurende aantijgingen. Nu nog zien of Google in hoger beroep gaat!