Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt Microsoft: werkwijze in strijd met de privacywet

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt Microsoft: werkwijze in strijd met de privacywet 150 150 Ina Brouwer

Wie Windows 10 Home en Pro. Microsoft gebruikt (en in Nederland zijn dat meer dan 4 miljoen apparaten) doet er goed aan de waarschuwing van vandaag van de Autoriteit Persoonsgegevens voor Microsoft te lezen.

Het bedrijf – aldus de Autoriteit Persoonsgegevens – vertelt niet dat het bij de standaardinstellingen voortdurend gegevens verzamelt over het gebruik van apps en het surfgedrag via de browser Edge. Daardoor hebben gebruikers geen controle over hun gegevens. Ze weten niet welke gegevens worden verzameld en waarvoor deze worden gebruikt. Ze weten evenmin dat er op basis van de gegevens gerichte advertenties worden verspreid die vaak zijn gepersonaliseerd, laat staan dat hij of zij daar toestemming voor heeft gegeven.

Het is een werkwijze die op de digitale snelweg steeds vaker voorkomt. Zo komen er gepersonaliseerde mails en aanbiedingen binnen waarvan je denkt: ‘hoe komen ze aan mijn gegevens?’

De Autoriteit Persoonsgegevens begint daar steeds strenger tegen op te treden. Allereerst Microsoft, waarschijnlijk ook vanwege de voorbeeldfunctie, maar het zullen er meer worden.

De Autoriteit Persoonsgegevens hierover in het persbericht:

Het blijkt dat Microsofts besturingssysteem ongeveer iedere stap die je op je computer zet, volgt. Dat levert een indringend beeld van jou op”, zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van deAutoriteit Persoonsgegevens.

“Wat betekent dat? Weten mensen dat, willen ze dat? Microsoft moet mensen een eerlijke kans geven hier zelf over te beslissen.

Autoriteit Persoonsgegevens

Autoriteit Persoonsgegevens legt sancties op

Microsoft heeft aangegeven de overtredingen te willen beëindigen. Als dit niet gebeurt, kan de Autoriteit Persoonsgegevens besluiten Microsoft een zware sanctie op te leggen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming speelt daarbij ongetwijfeld een rol.

In mei 2018 zal deze rechtstreeks gaan werken binnen de EU met strengere verantwoordelijkheden en hogere boetes dan tot nu toe.