Advocaat aanbestedingsrecht

Het inschakelen van een advocaat aanbestedingsrecht kan verstandig zijn, er zijn vaak veel meer mogelijkheden dan u denkt. Ervaring of niet: het aanbestedingsrecht is een vak apart. Bent u als bestuurder of bouwondernemer verantwoordelijk voor een aanbesteding conform Europese richtlijnen? Betrek dan tijdig een specialist.

Het belang van een advocaat aanbestedingsrecht

Borg advocaten krijgt regelmatig te maken met vragen over de gevolgen van nieuwe – Europese – regelgeving voor aanbestedingen. De omvang van aanbestedingen door de overheid is groot, ongeveer € 60 miljard. Niet alleen de centrale overheid besteedt aan, maar bijvoorbeeld ook gemeenten, provincies en waterschappen.

Boven een bepaalde aanbestedingsgrens­ voor diensten­ zijn opdrachtgevers verplicht volgens voorgeschreven en openbare procedures te werken. De interpretatie van deze regels leidt regelmatig tot verwarring en conflicten en daarmee tot Europese en nationale rechtspraak.

Vergroot uw mogelijkheden op een succesvolle aanbesteding door in een vroeg stadium een gespecialiseerd advocaat aanbestedingsrecht te raadplegen.

Veel informatie is voorhanden, maar vaak is het aan te raden om de juridische aspecten door een advocaat aanbestedingsrecht te laten bekijken. Niet alleen omdat men als opdrachtgever of opdrachtnemer fouten kan maken die achteraf veel geld kosten, maar ook omdat er in de nieuwe richtlijnen meer sturingsmogelijkheden zijn opgenomen dan bij de meeste opdrachtgevers en opdrachtnemers bekend is“.

Advocaat Aanbestedingsrecht Ina Brouwer, Borg advocaten

Nieuwe Aanbestedingswet per 1 juli 2016

Conform Europese afspraken zal Nederland op 18 april 2016 de nieuwe Europese richtlijnen moeten implementeren. Het wetsvoorstel tot wijziging van de Aanbestedingswet is weliswaar behandeld door de Tweede Kamer, maar nog niet in de Eerste Kamer. In Nederland zal daarom pas op 1 juli 2016 de nieuwe Aanbestedingswet van kracht zijn. Tot die datum zullen de Europese richtlijnen deels rechtstreeks gaan werken. Het is belangrijk voor opdrachtgevers én opdrachtnemers om zich over de gevolgen van deze wijzigingen goed te laten adviseren.

Heeft u vragen over deze wetgeving of wilt u advies ontvangen? Neem gerust contact op met Ina Brouwer, onze advocaat aanbestedingsrecht.

Modernisering aanbestedingspraktijk

Het doel van de nieuwe Europese richtlijnen is om de aanbestedingspraktijk te moderniseren, de lasten te verminderen en het MKB meer kansen te bieden. Ook mogen aanbestedingen voortaan gericht gebruikt worden om innovatie, duurzaamheid en maatschappelijke doelen te ondersteunen.

2B diensten

Een andere wijziging in de Aanbestedingswet is het vervallen van de zogenaamde 2B diensten, waarvoor tot nu toe een verlicht Europees regime geldt, bijvoorbeeld de diensten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en arbeidsbemiddeling. Een volledige EU-procedure was voorheen in dit soort gevallen niet nodig, maar de nieuwe richtlijnen brengen daar verandering in.

Vraag het onze specialisten

Wilt u graag weten wat uw opties zijn bij Europese aanbestedingen?
Laat uw zaak direct beoordelen door onze advocaat aanbestedingsrecht.

Aanmelden kennis-update

Meld u aan en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Onze Europese aanbestedingsrecht specialist

Onze advocaat aanbestedingsrecht geeft u een juridisch onderbouwd, deskundig en tegelijkertijd praktisch advies.

Ina Brouwer
Advocaat aanbestedingsrecht